05.09.2011, 18:06

Olemme aiemmissa juttusarjan osissa käsitelleet millaisilla toimenpiteillä kotisivuista saadaan mahdollisimman hakukoneystävälliset. Kun nk. meta-tiedot ja linkit on kunnossa, on aika luoda silmäys siihen, millaista sisältöä sivuillemme laitamme.

Riittävästi tekstiä

 

Hakukoneet arvioivat sivujasi tekstin perusteella. Siksi se mitä sivuillesi kirjoitat on merkitykseltään kaikkein tärkeintä. Jopa niin paljon, että jotkin ohjeet suosittelevat välttämään kuvien käyttämistä kokonaan. Ja jos kuvia käytetään, kuvien ALT-tiedot pitäisi muistaa aina lisätä. Käsittelemme tätä asiaa tarkemmin juttusarjan tulevissa osissa.

Hakukoneiden kannalta hyvä sivu on sellainen missä on paljon tekstiä. Mutta sitä ei myöskään saa olla liikaa. Noin 500 sanaa yhdellä sivulla on hyvä määrä. Mikäli asiaa on tätä enemmän, teksti kannattaa jakaa useammalle sivulle. Jokaiselle sivulle on syytä miettiä muutama (1-4 kpl) sisällön kannalta tärkeää avainsanaa ja tietoisesti pyrkiä sijoittamaan nämä avainsanat tekstiaineiston sekaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Tekstissä pyritään siihen, että kappale aloitetaan sivuun liittyvällä avainsanalla tai avainsanayhdistelmällä. Mikäli se ei ole mahdollista, avainsanojen olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä kappaleen alkuosaa. Teksti kannattaa kirjoittaa lyhyisiin kappaleisiin. Pituudeltaan muutaman lauseen kappaleet ovat hyviä.

Tekstissä voidaan käyttää muitakin tehokeinoja. Kun lihavointia tai kursivointia käyttää harkiten, myös se voi antaa jonkinverran painoarvoa korostetuille sanoille. Mutta tätä keinoa kannattaa tosiaan käyttää hyvin säästeliäästi.

 

Otsikko ja väliotsikko

 

Hakukoneet antavat paljon painoarvoa otsikossa esiintyville sanoille, joten otsikointiin kannattaa kiinnittää huomiota. Varsin usein otsikot luodaan vain hieman isommalla fontilla ja mahdollisesti lihavoituna. Tämä on väärä tapa, sillä silloin hakukone ei tunnista sitä otsikoksi.

HTML-kielessä otsikoita on kuutta eri kokoa. Niiden painoarvo pienenee sitä mukaa, mitä pienemmästä otsikosta on kyse. Todellista painoarvoa on lähinnä kolmella suurimmalla, joista suurinta <h1></h1> -tagien väliin sijoitettavaa otsikkoa kannatta käyttää pääotsikkona. Väliotsikoina voi käyttää <h2></h2> ja <h3></h3> -tageja.

 

Muista lukijat

 

Hakukoneystävällisen tekstin kirjoittaminen on kovaa työtä. Vaikka tähtäisitkin mahdollisimman hyvään hakutulokseen, muista että sivustollasi käyvät muutkin kuin hakukoneet. Mikäli teksti ei ole ihmissilmin helposti luettavaa, hyvistä hakutuloksista ei ole mitään apua. Tekstin työstäminen ajan kanssa kuitenkin kannattaa -  sivuillesi taitavasti kirjoitettu teksti kun on internet-markkinoinnissasi se kaikkein tärkein yksittäinen vaikutuskeino.

Seuraavassa osassa tutustumme siihen, miten ja millaista kuva-aineistoa sivulle kannattaa sijoittaa.


marjo ristolainen kirjoittaa:
16.09.2011, 01:22
Otsikko ja valiotsikko -jutussa olet varmaankin tarkoittanut kirjoittaa: "Valiotsikoina voi kayttaa h2-/h2 -tagia", eika h1-/h2 niinkuin siina nyt lukee? Tumpula-maallikkona jai askarruttamaan, mitka fonttikoot ovat h1 -kategoriaa, mitka h2:sta, jne. Eli onko ne HTML-kielessa maaritetty, vai voinko koodata otsikkoni esim. h2:ksi riippumatta tekstini fonttikoosta?
nimimerkilla tyhmiakin voi fundeerata

ps.huomioi samassa jutussa eka sana "hakukoneet", myoh. "mahdollisesti".
Webmestari kirjoittaa:
29.09.2011, 21:15
Hei Marjo

Kiitos kommentistasi ja tarkkaavaisuudestasi. Kirjoitusvirheet on nyt korjattu. Pahoittelen huolimattomuuttamme.

Mitä tulee kysymykseesi, niin kotisivupohjaan liittyvissä tyylitiedostoissa on yleensä määritelty minkä kokoinen eri tagien välissä oleva teksti pitää olla. Yleensä h1-tason fontti on suurempi kuin h2 tai h3-tason. Jos pääset tähän tyylitiedostoon käsiksi, niin siellä voit säätää fonttien kokoa. Webmestari-kotisivukoneessa on myös mahdollisuus säätää työkalurivilta minkä kokoisen otsikon haluaa mihinkin kohtaan laittaa eli siellä näistä html-tageista ei niin tarvitse välittää.
Janne Ansaharju kirjoittaa:
25.09.2012, 15:39
Miksei tämän blogin osoite ole ns. hakukoneystävällinen? Käyttääkö oma sivustonne tarjoamaanne kotisivukonetta? Onko kotisivukoneenne blogi-moduuli hakukoneystävällinen osoiteriviä myöten?
Webmestari kirjoittaa:
25.09.2012, 22:01
Hei Janne

Kiitos viestistä. Tuo olikin hyvä huomio :) Sivujemme linkityksen osalta olemme olleet näköjään hieman huolimattomia. Tuo virhe tullaan korjaamaan pian. Omat sivumme on kyllä tehty käyttäen Webmestari-kotisivukonettamme. Blogin avaussivulle voidaan määritellä hakukoneystävällinen linkki, mutta jokaiselle blogitekstille ei valitettavasti omaa hakukoneystävällistä linkkiä saa.
(*) Vaaditut kentät